|
7 april 2023, "SOS Reptiel"
door Marijn De Craecker
Voor onze april vergadering hebben wij Marijn De Craecker van SOS Reptiel uitgenodigd.
Marijn zal ons komen vertellen over de werking van het opvangcentrum, hoe worden de dieren er aangeboden. Kunnen wij er dieren adopteren, enz...
Ook geven de mensen van SOS Reptiel opleiding (aan bvb. brandweermannen), hoe een uitgebroken giftslang veilig vangen.
sluiten
5 mei 2023 "Pirates of the Caribbean"
door Ronny Vannerom
Indien jullie de naam van de titel lezen, denken jullie waarschijnlijk aan de films met oa Johnny Depp, maar nee vandaag gaan we enkele van de vissen uit de Caraïbische eilanden bekijken.
Volgens de IUCN – RED LIST zou de helft van alle Caraïbische zoetwater vissen bedreigd zijn met uitsterven. Een uitdrukking om toch eventjes verder te onderzoeken.
Op zich herbergen de Caraïbische eilanden in een rijke diversiteit aan zoetwaterleven maar op gebied van vissen moeten we toch vaststellen dat er maar 108 inheemse soorten aanwezig zijn, waarvan bijna 50% endemisch.
De familie Limia bestaat 21 soorten en zijn bijna allemaal terug te vinden op het eiland Hispaniola (Haïti en Dominicaanse Republiek). De Limia heeft sinds jaren een bekendheid in onze aquariums en wordt ook meestal aanschreven als een goede beginnersvis.
Verder ontdekken we Lac Azuei, ookwel, Etang Saumâtre genoemd (het zoutwater meer). Dit grootste meer van Haïti bestaat voornamelijk uit levendbarende vissen maar we gaan er ook een zeldzame endemische cichlide soort terug vinden (Nandopsis haitiensis, vroeger Cichlasoma haitiensis).
Cuba dat met 263 natuurreservaten ongeveer 22% van de landoppervlakte heeft beschermd. Cuba is een groot waterparadijs met meer dan 500 rivieren waarin 64 soorten zoetwater vissen aanwezig zijn. Zo ontdekken we een paar zeldzame endemische soorten zoals Atractosteus tristoechus ookwel gekend als de Manjuari en de Cubanichthys cubensis maar het meeste van de soorten gaan we toch terug vinden bij de levendbarende.
Ook in deze voordracht probeer ik jullie weer een verhaal te brengen dat zal gaan over de moeilijke overlevingskansen van de vissen maar daarnaast ook een beetje een aanzet om sommige soorten toch in het aquarium eens te houden.
sluiten
2 juni 20, "Krabben in het aquarium, riparium en terrarium"
door: - Kenny Mertens
Mijn interesse werd geprikkeld door op een beurs een stand te zien met krabben en aangezien het toch wel leuke diertjes zijn met interessante gewoontes, hebben ze ook een goede en complete zorg nodig.
Enkele zaken die ik zal bespreken zijn de verschillen tussen de huisvesting van deze diertjes, alsook een overzicht te brengen van welke diertjes er allemaal verkrijgbaar zijn, hoe moeilijk soms ook te vinden.
Er zijn veel meer soorten dan we al kennen en er zijn ongetwijfeld mensen die er zeker meer van willen weten Ik hoop vooral dat het een interessante en leerrijke ervaring zal zijn om deze lezing te volgen.
sluiten
1 september 2023, "Moerasschildpadden"
door: - Glenn Coulembier
Wie kent ze niet: de pad, de bruine en groene kikker en natuurlijk de salamanders? Vroeger kon je geen sloot of poel passeren of je kwam deze diertjes tegen. Wie is zo niet onbewust begonnen met het vangen van kikkervisjes en is zo tot aquariaan uitgegroeid?
Nu ligt het er wel helemaal anders voor. De verzanding van poelen en sloten door overdadig grondwater op te pompen, het dichtmaken van poelen om weer een stuk meer zaaigrond te krijgen of ter vervanging van mechanische drinkinstallaties, de industrie, de overbemesting, het verkeer. Het is er voor onze amfibieën niet makkelijker op geworden. Bij veel mensen is het visueel beeld van een echte kikker of salamander een vaag beeld geworden. Is het dan echt zo erg gesteld met onze amfibieën? In grafiekstijl, ja, maar dat hebben we zelf in de hand.
Op de plaatsen waar nog populaties voorkomen zijn ze wel erg geconcentreerd maar tegelijkertijd ook erg geïsoleerd. Wat ook meer en meer opvalt is dat (tuin)vijvers steeds meer bezoek krijgen van amfibieën. Als de vijver zich daartoe leent, dan zullen deze dieren ook zorgen voor nakomelingen.
In deze voordracht zul je de verschillende amfibieën zien die in onze provincie nog frequent voorkomen: als volwassen dier en in hun larvale stadia. We bekijken de mens als vriend en ook als vijand. We maken ook kennis met de natuurlijke vijanden. We bekijken aansluitend hoe je er zelf iets kunt aan doen door middel van een geschikte tuinvijver(poel) of, zoals Skalaar Torhout doet, door een poelenproject op te starten.
sluiten
Exotica Roeselare vzw.,
Stelt voor:
ons programma voor de komende maanden
Al onze clubbijeenkomsten gaan door in ons lokaal.
Gebouwen RISTA vzw, Wervikhovestraat te 8800 Roeselare (*) Inkom is steeds gratis, ook voor niet leden ! De deuren gaan open om 20 uur. De bijeenkomst start stipt om 20u30. (*) Stel je GPS in op Wervikhovestraat, hoek David Tenierstraat, Roeselare daar is de inrit naar de parking te vinden.
Voor andere activiteiten
bekijk de aankondiging
Nieuw: Ontvang als eerste nieuwe toevoegingen via RSS-Feed.
 |
7 april 2023, SOS Reptiel
door Marijn De Craecker, meer info.
|
 |
5 mei 2023, Pirates of the Caribbean
door Ronny Vannerom, meer info.
|
 |
2 juni 2023, Krabben houden
door Kenny Mertens, meer info.
|
 |
1 september 2023, Inheemse amfibieen
door Glenn Coulembier, meer info.
|
|
|
Verslagen van de voorbije clubbijeenkomsten, kan je hier vinden.
|
Laatst bijgewerkt op:
29-03-2023
|
|