Zelf eens een artikel neerpennen...

 

door Cleppe Johan - Aquarianen Gentááááááá

 

De laatste tijd hoor ik nogal veel de oproep van onze redacteurs voor onze clubbladen, dat zij een tekort hebben aan eigen materiaal; d.w.z. zij ontvangen weinig of geen artikels van hun eigen leden. Vaak stel ik mezelf daarbij de vraag, hoe dit komt. Zelf ben ik niet zo'n ouwe rot in de hobby, doch kan ik best wel van mezelf zeggen dat ik reeds een steentje bijgedragen heb voor diverse clubbladen.

 

Persoonlijk vind ik het niet zo moeilijk om een artikel te schrijven over ervaringen of een bepaalde vissoort. Doorgaans hoor ik rond mij zeggen "maar dat kan ik niet hoor, een artikel schrijven". Van de veronderstelling uitgaand dat ieder van ons heeft leren schrijven en lezen in het eerste leerjaar, wil ik jullie enkele tips geven.

 

Vooreerst moet je bedenken dat je artikel geschreven wordt voor eigen clubleden, collega-aquarianen en meestal voor vrienden die je bijna allemaal kennen. Wat wil zeggen dat je geen intellectuele termen hoeft te gebruiken om je tekst interessant te maken. Bovenal zal niemand zeer negatieve kritiek geven op jouw kennis. Tenslotte is jouw wetenschap voor u waarheid, aangezien je er zelf ervaring mee hebt. Discussies over het onderwerp kunnen pas van start gaan, als er iemand over begint!

 

Ten tweede zoek je eerst goed uit waarover je het wilt hebben, een vis, een plant, een inrichting, een filter of een ervaring. Als je het over een vis of een plant wilt hebben, zou je eens moeten nagaan hoelang je deze al verzorgd. Hoe je in het bezit kwam en vanwaar de interesse. Dit is zeker al goed voor minstens een halve bladzijde tekst. Vervolgens noteer je uw ervaringen die in de verzorgingsperiode te beurt vielen. Je mag je zeker niet laten afschrikken door een andere (waarschijnlijk meer bekende) auteur die het tegendeel schrijft. Want het is niet zo dat alles wat geschreven staat in boeken of magazines, een wet is. Nee het is grotendeels ook een ervaring van de auteur. Een voorbeeld hiervan: in diverse boeken lees je nogal eens dat een Neolamprologus leleupi een solitair dier is en daarom best met maximum 2 Ó 3 in het aquarium gehouden worden. Bovendien dient men ervoor te zorgen dat er geen soortgelijke vissen bijgezet worden in het aquarium, om gevechten tussen de soorten te vermijden. Welnu, ik houd reeds verscheidene maanden 8 volwassen ((9 Ó 13 cm) samen met 7 volwassen Neolamprologus buescheri "Za´re". Dus volgens de boeken zou ik moord en doodslag moeten zien mijn bak. Niets is minder waar, want ik kan je vertellen dat geen enkele, maar dan ook geen enkele vis een schrammetje heeft door gevechten of dreigementen. OPGELET, ik wil hier niet beweren dat dit in elk aquarium zo zal uitdraaien. Wees dus voorzichtig en overweeg goed in het samenstellen van uw visbestand. Maar we wijken af...

 

In het samenstellen van je tekst, moet je proberen om een bepaalde volgorde aan te houden, bijvoorbeeld: eerst geef je de juiste Latijnse naam van de vis/plant, de vindplaats en de omstandigheden hiervan. Is het een stilstaand water, een meer, een rivier met snelstromend water... De samenstelling van het water op de vindplaats is ook heel belangrijk. In onmiddellijke navolging kun je de vis/plant beschrijven, en je hoeft daarvoor echt niet tot het tellen van de schubben over te gaan of het aantal zachte vinstralen te beschrijven. Nee, de kleur van het lichaam, vinnen, situeren van eventuele eivlekken en dergelijke meer is meer dan voldoende, het is een liefhebbers clubblad, geen wetenschappelijk werk.

 

Daarna kun je vertellen wat je ervaringen zijn (ook de slechte zijn van belang, je wil immers iedereen helpen/overtuigen deze vis/plant ook eens te houden), eventuele kweekervaringen, hoe de opfok van de jongen dient te gebeuren, kleine tips meegeven enzovoort...

 

Je zal merken hoeveel je eigenlijk wel te vertellen hebt over deze vis/plant en als eenmaal je tekst klaar is, maak je een kort besluit, vergeet vooral niet je naam eronder te schrijven, het betreft immers uw tekst.

 

Hierna lees je nog eenmaal je eigen verhaal helemaal door, verbeter je nog eventuele schrijffoutjes of herstel je een zinsbouw. Daarna blijf je eraf, want hoe meer je zelf gaat doornemen, hoe meer je gaat veranderen. Beter is de tekst af te leveren bij de redacteur van het clubblad, die heeft door ervaring meer inzicht wat er eventueel nog kan verbeterd worden. Hij raadpleegt meestal ook een kenner, van desbetreffende vis/plant om flaters uit te sluiten en/of mogelijke opmerkingen erbij te plaatsen. Misschien vind je dit gŕnant de eerste keer, maar geloof me vrij, een opmerking is geen negatieve kritiek, veeleer een aanvulling. Iedereen heeft immers baat met een goed artikel.

 

Laat mij ook duidelijk stellen dat je jezelf er zeker niet mag van weerhouden om te schrijven, uit schrik om spelfouten te begaan, wie weet er eigenlijk wel nog (met de nieuwe spelling) hoe de vork aan de steel zit. Voor schrijffouten tegen "dt" hoef je je zeker niet te schamen. Voor het artikel in het clubblad verschijnt wordt dit ingetikt in de computer. Met een vernuftig programmaatje worden al deze kleine foutjes er uit gehaald.

 

Als je over een nieuwigheid wilt spreken, bijvoorbeeld hoe je een polyester achterwand construeert, zou je zeker niet mogen nalaten om een shoppinglist te noteren. Je vermeldt alle benodigdheden die je nodig hebt om iets dergelijk te maken. Het is voor jezelf ook een goed hulpmiddel in het schrijven om niets over het hoofd te zien. Want als je spreekt over hoe je de polyester aanbrengt is het nuttig om te weten voor de lezer (die waarschijnlijk ge´nteresseerd is in jouw artikel) hoe je de polyester aanbrengt. Is dat met een verfborstel, je handen of je schoenen. Het zijn kleine zaken die uiteindelijk toch belangrijk zijn om weten, voor iemand die het dan ook eens wil proberen.

 

Ik hoop met deze hulpmiddeltjes en tips om jullie eindelijk ook eens aan het schrijven te krijgen. Het kan immers toch niet waar zijn dat jullie nog niets meegemaakt hebben. In onze hobby is er altijd wat te zien, te ervaren maar zeker altijd iets nieuws te leren. Ik ben nog geen enkele echte liefhebber tegengekomen die zegt dat hij alles al kent. Bovendien evolueert alles, zo ook in onze hobby. Je gaat toch niet komen vertellen dat je nooit meer water mag verversen, omdat oud water het beste is voor je vissen. Indien je dat wel wilt beweren, kan ik alleen maar medelijden met je hebben omdat je hopeloos meerdere jaren ten achter staat.

 

Hoopvol kijk ik uit naar de volgende edities van ons clubblad om nieuwe schrijvers te ontdekken. Want als je het een troost kan zijn, desondanks ik een fervent liefhebber ben van Tanganyikacichliden, laat ik het nooit na om alle artikels te lezen van ons clubblad. Waarom denk je dat ons clubblad in andere clubs zo benijd wordt. Juist, omdat er meestal dingen in te vinden zijn die niet zijn overgenomen uit andere boekskes en dit alles maakt ons boekske zo origineel. Dus laat het ons zo houden en probeer er eens actief aan mee te werken.

 

Hierbij wil ik het niet nalaten om onze redactie nog eens een pluim op te steken voor het geweldige werk ze steeds leveren, iedere maand opnieuw. Bedankt aan het hele team!!